ČR | Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla neboli povinné ručení musí mít od 1. dubna 2024 i některé elektrokoloběžky.

Foto: ilustrační Pixabay

„Pokud Vaše elektrokoloběžka přesahuje rychlost 25 km/h nebo rychlost 14 km/h a zároveň je její provozní hmotnost vyšší než 25 kg platí tato nová povinnost i pro Vás“ vysvětluje Radka Binhaková, ředitelka Prevencí pro život. Tato povinnost se vztahuje jak na soukromé uživatele, tak na majitele sdílených elektrokoloběžek, které jsou v řadě měst ČR dostupné.

„V 1. polovině roku 2024 u nás došlo k sjednání více než 18 000 pojištění v kategorii H1, H2, H3. “ uvádí Zuzana Šlapalová z Generálního ředitelství pojišťovny Kooperativa. Hmotná škoda nehody s účastí elektrokoloběžky se může lehce vyšplhat i do řádů milionů korun. Pokud uživatel způsobí nehodu, pojišťovna mu tak bude finančně krýt záda.

Kolik povinné ručení na elektrokoloběžku stojí a co k jeho sjednání majitel potřebuje? „K sjednání povinného ručení na elektrokoloběžku potřebuje uživatel doklad totožnosti, výrobní a sériové číslo elektrokoloběžky, druh, značku a výkon elektropohonu. Pojištění stojí řádově 200 – 300 Kč.“ dodává Zuzana Šlapalová z Generálního ředitelství pojišťovny Kooperativa. Sjednání je u většiny pojišťoven možné online či na pobočce.

Požadované údaje jsou k nalezení přímo na elektroloběžce či v návodu výrobce. Nová povinnost neplatí pouze pro majitele elektrokoloběžek, ale například i pro segwaye, jednokolky, elektrické skateboardy, zahradní traktůrky nebo golfové vozíky.

Zdroj: BESIP