ČR, MSK | Složky IZS řešily během povodní přes 25 tisíc událostí, vrtulníky už přepravily na postižená území skoro 60 tun humanitární pomoci. Probíhají zabezpečovací práce, obnovují se dodávky elektrické energie a pitné vody. Volby se díky nasazení všech podařilo zvládnout.

Foto: STA Bruntálsko

V pondělí 23. září 2024 se uskutečnilo jednání Ústředního krizového štábu k povodním. V tuto chvíli se hlavní úsilí přesouvá z ochrany zdraví a životů k likvidaci následků katastrofy a obnovovacím pracím. Vzhledem k tomu bylo dnešní jednání Ústředního krizového štábu zatím poslední. V minulých dnech bylo na řešení krizové situace nasazeno 1200 hasičů včetně dobrovolných, 1600 dobrovolníků, stovky vojáků a přes 500 kusů techniky. Ti všichni se podíleli na řešení 25 682 událostí. Celkem se za 12 dní evakuovalo 21 488 osob a přes 1500 dalších se podařilo zachránit. Armádní vrtulníky přepravily do postižených území 59,4 tun humanitární pomoci.

„Teď probíhají zabezpečovací práce, v nejhůře poškozených místech se obnovují mobilní sítě, dodávky elektrické energie a pitné vody. Chci všem, kteří se na řešení krizové situace podíleli, poděkovat. Když dojde na lámání chleba, ukazuje se, že držíme při sobě,“ uvedl ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Vít Rakušan. Ten kromě jiného ocenil i spolupráci s armádou, která pomáhala řešit situaci od počátku. Nasazeni byli piloti, ženisté či armádní zdravotníci. Armáda také na vytipovaných místech plánuje stavbu mostů.

Zhodnocení voleb

Pro víkendové krajské a senátní volby se podařilo zajistit volební místnosti, nebo odpovídající prostory, pro všechny volební okrsky. V nejvíce zasažených místech se volební místnost přesunula do jiných prostor, případně Ministerstvo vnitra zajistilo vybudování volební improvizované volební místnosti „na klíč“. Stany či kontejnery se použily ve třech obcích. V Široké Nivě a Karlovicích (Moravskoslezský kraj) a v České Vsi (Olomoucký kraj). O změně místa volební místnosti se podařilo voliče informovat prostřednictvím webů i SMS. Volební orgány měly k dispozici hot linku pro řešení problémů se zajištěním voleb. Resort vnitra také zajistil rychlé vydání a dodání nových dokladů totožnosti. Volební lístky byly k dispozici ve všech volebních místnostech.

„Ještě jednou děkuji starostům, hejtmanům, úředníkům, hasičům, policistům i všem dalším, díky jejichž nasazení se podařilo krajské a senátní volby řádně zorganizovat po celém Česku a nedošlo k ničemu, co by vedlo k přerušení hlasování,“ řekl mimo jiné Vít Rakušan.

Státní volební komise výsledky voleb schválila. Druhé kolo voleb do Senátu se uskuteční v pátek a v sobotu 27. a 28. září 2024.

Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR