BRUNTÁLSKO, MSK | Volby do Zastupitelstva Moravskoslezského kraje se v pátek 20. září od 14 do 22 hodin a v sobotu 21. září od 8 do 14 hodin uskuteční. Rozhodla o tom vláda.

Foto: ilustrační STA Bruntálsko

Vláda se shodla, že krajské a senátní volby se v pátek a v sobotu uskuteční. Toto rozhodnutí je učiněno po konzultaci s Asociací krajů, kdy se výrazná většina hejtmanů shodla, že volby mohou proběhnout. Případné odložení by bylo legislativně možné jen při vyhlášeném nouzovém stavu a stavu legislativní nouze, který by umožnil přijetí novely zákona. Vláda také zohlednila, že katastrofa nezasáhla většinu území republiky, navíc odložení voleb by mohlo vést ke zpochybňování jejich legitimity. Ministerstvo vnitra i další složky poskytnou obcím a krajům maximální podporu.

„Chápeme, že lidé v postižených obcích a městech mají práce nad hlavu, ale jsem pevně přesvědčen, že regulérní průběh voleb spolu s hasiči zajistíme. S jejich pomocí půjde improvizovaně zajistit náhradní hlasovací místnosti a pomůžeme i s lidmi ve volebních místnostech, chybějícími volebními lístky nebo dodávkou elektřiny díky agregátům,“ dodal ministr vnitra.

Improvizované místo pro hlasování lze zajistit s výpomocí hasičů, včetně stanů a elektřiny. Pokud to bude možné, lze také zajistit, aby v jedné volební místnosti fungovaly dvě volební komise a každá by obsluhovala svůj okrsek. Ministerstvo vnitra navíc zřídilo speciální telefonní linku určenou pro potřeby volebních orgánů v obcích zasažených povodní. Tato linka je k dispozici vedení obce a zástupcům obecního úřadu pro konzultace a řešení problémů spojených se zajištěním voleb v této mimořádné situaci. Na základě konkrétních požadavků obcí resort vnitra zajistí ve spolupráci s hasiči, Českým statistickým úřadem a krajskými úřady vše potřebné tak, aby volby mohly řádně proběhnout i v obcích a městech zasažených povodní.

Ministerstvo vnitra současně také zveřejňuje hlavní otázky a odpovědi, které se k aktuálním volbám nabízejí. Zároveň v dalších dnech budou probíhat jednání speciální pracovní skupiny složené ze zástupců Ministerstva vnitra, Českého statistického úřadu, krajských úřadů, Sdružení tajemníků městských úřadů, Svazu měst a obcí, Sdružení místních samospráv, policie, hasičů a energetických společností a v některých otázkách může docházet k upřesněním.

Zdroj: MV ČR