MSK | Povodňová komise Moravskoslezského kraje odvolala velkou část vyhlášených povodňových aktivit. Už jen obce s rozšířenou působností Opava a Hlučín jsou na 3. stupni povodňové aktivity. Všude jinde už není ani druhý stupeň, na těchto místech povodně skončily.

Foto: Facebook – Město Krnov

„Nejvíce vody zůstává na řece Opavě, a to konkrétně v Držkovicích a Děhylově. Tak jak bylo předpokládáno, voda na většině území ustupuje. Rád bych upozornil a předem uklidnil občany, že Povodí Odry začne na některých přehradách odpouštět vodu. Na některých řekách proto mírně stoupne hladina. Lidé mohou být klidní, povodeň se nevrací, jedná se o kontrolovaný a bezpečný proces, aby se systém vrátil do normálu,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica.

V nejvíce zasažených oblastech hasiči nasadili vysokokapacitní čerpadla, například přes noc klesla o 8 centimetrů voda v severní části Nové Vsi. V této oblasti budou nasazena další čerpadla. Vodu hasiči odčerpávají i v Krnově, v terénu jsou i vysoušeče a elektrocentrály. „Těchto zařízení v Moravskoslezském kraji potřebujeme skutečně hodně, na jednání se členy vlády, kteří náš kraj navštívili včera odpoledne, jsme o ně požádali. Bylo nám slíbeno, že nejpozději zítra jich dostatečné množství obdržíme a budeme je moci distribuovat do míst, kde jsou nejvíce potřeba,“ řekl hejtman kraje Josef Bělica

Nutná je také distribuce vody. Osmikubíkové cisterny s vodou jsou v Krnově, Karlovicích, Vrbnu p. Pradědem a Městě Albrechtice, další je na cestě do Bílovce. Hasiči také do obcí dodávají balenou vodu a základní potraviny. „Po kraji bylo doposud rozvezeno 7 kamionů materiálu z potravinové banky, děkujeme také za dary společnostem Hruška a Kaufland. Trvanlivé potraviny, základní hygienické potřeby nebo třeba uklízecí prostředky mohou nosit i občané. Ode dneška je v provozu sběrné místo zřízené hejtmanstvím. Nachází se v Ostravě-Porubě ve Střední škole prof. Zdeňka Matějčka na ulici 17. listopadu. Za každiu pomoc děkujeme,“ sdělil hejtman kraje Josef Bělica. Dodal, že v kraji pomáhají také vojáci, dnes dalších 100 přicestuje z Přáslavic, aby pomáhali s odklízecími pracemi v Opavě. Zapojení jsou i vězni, už jich pomáhá dvacet, vězeňská služba nabídla pomoc dalších sta odsouzených.

Zdroj: MSK