KRNOV | Začátkem září by měla skončit revitalizace veřejného prostranství před hřbitovem. Prostor od dubna, kdy jeho úprava začala, prošel velkou změnou spočívající především ve vybudování nových komunikací s bezbariérovými úpravami.

Foto: Ilustrační Pixabay

Cesty jak pro pěší, tak vozidla jsou dlážděné. „Zvolené dlažby jsou ze sta procent plně závsakové. Je to materiál, který je šetrný k životnímu prostředí, protože dokáže zachovat dešťové srážky v místě dopadu. Tím podporujeme i stromové aleje v místě stavby. V dnešní době přívalových dešťů dokáže tato dlažba reagovat velice dobře a nevytváří se na ní kaluže vody jako u nepropustného povrchu z asfaltu. Další výhodou je, že odvodnění ploch nepřetěžuje kanalizaci ve městě a minimalizují se tak poruchy a závady,“ uvádí městský architekt Marek Juránek a dodává: „Volby materiálů inovujeme, abychom dokázali projekty vytvořit udržitelné a snadno opravitelné. To je případ i této dlažby.“

Travnaté prostranství se vzrostlými stromy dříve křižovaly vyšlapané cestičky, které se nyní vydlážděním „zlegalizovaly“. Projekt revitalizace veřejného prostoru před hřbitovem se zpracovával téměř jednu dekádu a ve fázi platného územního a stavebního povolení se dostal ke mně, jako třetímu městskému architektovi v pořadí. Změny, které jsem mohl před realizací udělat, proto mohly být jen „kosmetické“. Promítly se třeba do hospodárnosti cestních systémů, které jsme upravili tak, aby pro chodce byla cesta přímočařejší, než to bylo v původním konceptu. Zároveň se jednalo i o investiční úsporu realizace,“ vysvětluje Marek Juránek, jehož rukopis se propisuje především do tzv. modrozelené infrastruktury, tedy prvků, které se v architektuře využívají k řešení klimatických problémů, udržení vody ve městech, zlepšení ovzduší či zmírnění mikroklima.

„Kromě aktualizace materiálové skladby povrchů jsme se zaměřili na výsadbu vegetace s ohledem na pietní předprostor hřbitova. Jde o stromy, kterých bude deset, čtyři lípy a šest dubů, dále vícekmeny a bylinné patro. Nové stromy budou vzrostlé solitéry, které budou vysázeny do stromové aleje pro odclonění Smetanova okruhu. Symbolika zvolených travin a trvalek je propojená se symbolem nových začátků a naděje. Vše bude laděné do bílých tónů, aby se prostor projasnil a vytvořil charakterní místo. Zvolené traviny pak budou bezúdržbové, abychom cílili opět na zelenou infrastrukturu a její hospodárnost. Hlavně díky vegetaci zakryjeme nyní viditelné plochy betonu,“ upřesňuje architekt.

Zeleň doplní nejen mobiliář v podobě laviček, odpadkových košů, reklamních vitrín před vstupem do hřbitova nebo přístřešku na přemístěné zastávce městské hromadné dopravy, ale také veřejné osvětlení, které zajistí, aby i v nočních hodinách byl prostor přehledný a bezpečný. Po ukončení revitalizace bude před hřbitovem 33 parkovacích míst, tedy o devět více než dřív, část z nich bude zpoplatněna a bude sloužit návštěvníkům hřbitova.

Zdroj: MěÚ Krnov