VRBNO POD PRADĚDEM | Vrbenský hřbitov bude v období Dušiček přístupný veřejnosti každý den od 8 do 20 hodin, a to až do pátku 3. listopadu.

Foto: MěÚ Vrbno pod Pradědem

Památka zesnulých je den, kdy vzpomínají pozůstalí na své zemřelé příbuzné a přátele. Podle tradic zdobí lidé rodinné hroby věnci a květinami, rozsvěcují svíčky a připomínají si ty, kteří už tady nejsou.

Nejinak to bude i v letošním roce na hřbitově ve Vrbně pod Pradědem. Na Dušičky bude nasvícen hřbitov, provádíme úklid a seč hřbitova. Snažíme se, aby hřbitov byl pietně a důstojně celoročně udržován a navštěvován nejen na Dušičky.

Musím konstatovat, jako správce pohřebiště, že občané ve Vrbně pod Pradědem často navštěvují místní hřbitov a o své hrobové zařízení řádně pečují. Jsou zde ale hroby, u kterých není znám nájemce a jsou ve stavu opuštěnosti. Těmto hrobovým místům se budeme muset do budoucna věnovat a najít řešení, jak naložit s opuštěným hrobem.

Tak jak je již od roku 2016 tradicí, o Památce zesnulých jsou smuteční síň a jiné prostory areálu zpřístupněny občanům s podrobným výkladem o historii hřbitova, smuteční síně i kolumbária. Každoročně této služby využije řada občanů, kteří potřebují vyřešit různé požadavky v oboru pohřebnictví. Na Dušičky umístíme svíčky a kytice i u kříže na Poštovské cestě a u kapličky pod lípou u hřbitova.

Vrbenský hřbitov bude v období Dušiček přístupný veřejnosti každý den od 8 do 20 hodin, a to až do pátku 3. listopadu. Přes zimní období, od 1. října do 31. března je obvyklá provozní doba od 9 do 17 hodin.

Dnes patří Dušičky stále k významným svátkům. V kostelech a hřbitovních kaplích se slouží mše svaté. Věřící i nevěřící navštěvují i vzdálené rodinné hroby, které před tím uklidili a slavnostně nazdobili. Na hrobech přátel zapalují svíčky, které se zapalují i doma se vzpomínkou na blízké zemřelé.

Dušičky by neměly být jenom o povinnosti zvelebit a navštívit hroby, lidé by se měli zastavit, popřemýšlet o konečnosti života, rodina by se měla sejít a zavzpomínat na předky. Příbuzní by si měli také promluvit o svých přáních týkajících se odchodu ze světa a posledního rozloučení.

Zdroj: MěÚ Vrbno pod Pradědem

Foto: MěÚ Vrbno pod Pradědem