BRUNTÁLSKO | Teplé letní večery, které s sebou přinesly uplynulé dny, vybízely ke grilování. Řada lidí ale kvůli zdravotním problémům skončila v nemocnici.
Bolesti břicha, zvracení, průjmy – zvýšený počet pacientů s trávícími obtížemi po grilování zaznamenala příjmová interní ambulance Nemocnice AGEL Podhorská v Bruntále. „Až 30 % pacientů, kteří navštívili interní ambulanci během víkendu, trápily silné bolesti břicha, často doprovázené průjmy či zvracením. Po odebrání anamnézy lékaři byla ve většině těchto případů zjištěna dietní chyba způsobená při grilování,“ hodnotí víkendovou vytíženost příjmové interní ambulance v Bruntále vrchní sestra interního oddělení Nemocnice AGEL Podhorská, Veronika Bezručová.
Bolesti v oblasti dutiny břišní, křeče a nevolnosti mohou způsobit při grilování nesprávně či nedostatečně tepelně upravená masa i uzeniny. „Nejčastější příčinou zmiňovaných potíží je přemíra tuku a koření, nedostatečně opečená uzenina, nejčastěji špekáčky, ale ve značné míře také konzumace většího množství alkoholu,“ dodává vrchní sestra.
Původcem obtíží mohou být mikroorganismy, například bakterie salmonelly nebo campylobakter, které se nejčastěji vyskytují ve zkaženém či syrovém mase, v drůbeži, v nepasterovaném mléce, nebo také ve vejcích. Konzumace nedostatečně tepelně opracovaného pokrmu, převážně nedopečeného kuřecího masa, je tak velmi riziková.
Léčba spočívá nejčastěji v rehydrataci, tlumení křečí a bolestí, případně antimikrobiální terapii, ale hlavně v dietních opatřeních. Zástupci mladší populace odchází po zaléčení na interní ambulanci většinou domů, starší pacienti, kteří jsou náchylnější k rychlé dehydrataci, se z pravidla nevyhnou několikadenní hospitalizaci na lůžkovém interním oddělení.
Při začínajících střevních a žaludečních potížích se doporučuje stravování tzv. šetřící dietou. „V prvních dnech obtíží konzumujeme černý čaj s cukrem po lžičkách, nebo rehydratační roztok, starší rohlík či veku. V dalších dnech můžeme postupně přidávat vařené brambory, dušenou mrkev, rýžovou kaši z vody, starší pečivo nebo šunku. Nepoužíváme margaríny, přesnídávky ani mléčné výrobky. Po zlepšení stavu můžeme do jídelníčku postupně přidávat dušené vepřové maso, kuřecí či hovězí maso, šunku, bílé pečivo, vánočku nebo také džemy. Teprve po uzdravení nasadíme zpět i mléčné výrobky,“ radí nutriční terapeutka Nemocnice AGEL Podhorská Kateřina Pelíšková.
Zdroj: Nemocnice AGEL Podhorská