ČR | Požár elektrokoloběžky přiměl hasiče připomenout lidem, aby dodržovali doporučení výrobců a mysleli na to, kde a za jakých podmínek zařízení s bateriemi skladují. Pokud začne hořet třeba při nabíjení v noci v bytě, kde spí lidé, může to znamenat velké nebezpečí.

Foto: HZS ČR

Elektrokoloběžky čelí v posledních letech velkému rozmachu, o jejich skladování ale lidé často netuší. Bohužel u velké části koloběžek je příčinou požáru nevhodný typ baterie. Na rozdíl od aut nejsou bateriové pakety odolné proti otřesům a mnohdy ani vlhkosti, zkrátka jediný parametr je cena. Tyto stroje lákají na velmi zajímavou cenu, ale jejich kvalita a bezpečnost může pokulhávat. Špatná kvalita a nižší nároky na bezpečnost pak mohou být příčinou zahoření baterie a oheň se následně může velmi rychle rozšířit na okolní majetek a ohrozit životy a zdraví lidí.

Při dobíjení ať už elektrokoloběžky, skútru nebo baterie elektrokola, byste měli mít stroj pod dohledem, aby bylo možné co nejrychleji řešit případné problémy.

Obzvlášť při nabíjení elektrokoloběžek nebo elektrokol by majitelé měli být na pozoru. Baterie těchto strojů se nabíjí zejména doma a požár se následně může šířit opravdu rychle. Proto je důležité provést před nabíjením kontrolu, jestli zařízení není nijak mechanicky poškozeno. Samozřejmostí by pak také mělo být použití originální nabíječky a opravdu pozorní byste měli být v případě nákupu elektrokoloběžek nebo elektrokol od méně známých výrobců, zejména z Číny.

Pořádně si rozmyslete, kde zařízení s akumulátory skladovat a parkovat

Hořící baterie může představovat určitou komplikaci, protože stále neexistují univerzální postupy hašení, které by bylo možné aplikovat na všechny typy baterií v jakékoli situaci. Zásah u hořícího elektrokola, skútru nebo elektrokoloěběžky nemusí trvat jen několik minut. Jednou z nepraktických vlastností baterie může být opětovné rozhořívání i po jejím prvotním uhašení. Někteří výrobci proto uvádějí jako doporučený postup při hašení baterie – ponoření do nádoby s vodou, a to i na několik desítek hodin. Lithiové akumulátory jsou náchylné na správnost nabíjení a na bezvadný stav. I při mírném přebíjení, podbíjení nebo při mechanickém poškození obalu může dojít při nabíjení ke vzniku požáru, roztržení akumulátoru a k ohrožení osob. Důležité je před nabíjením zkontrolovat, jestli není baterie mechanicky poškozena, používat pouze originální nabíječky, nakupovat elektrokola a elektrokoloběžky u renomovaných prodejců a důsledně dodržovat návod výrobce.

Při dobíjení by měl mít majitel elektrokoloběžku, skútr nebo kolo pod dohledem, aby mohl řešit případné problémy. Hasiči vyzývají k opatrnosti při skladování a nabíjení elektronických zařízení. A to v hlavně v souvislosti s několika nedávnými požáry elektrokoloběžek. Lidé totiž zařízení na baterie často skladují nebo nabíjejí na nevhodných místech. A tím tak riziko požáru zvyšují.

​​Samozřejmostí by v první řadě měly být originální nabíječky a nepoškozené baterie. Pravidlem by mělo být nenechávat taková zařízení v provozu bez dozoru. Alespoň ne déle, než je nutné. Ani jedna zásuvka táhnoucí více velkých baterií najednou, není dobrý nápad. Přemýšlet je třeba také nad místem. Někdo dá klidně nabíjet koloběžku ke spícímu dítěti do pokoje. Tam je to nebezpečí skutečně velmi vysoké!

 

Zdroj: HZS ČR, Praha 11