MSK | Kozí sýr s paštikou, Kaplanův řez nebo mikrobylinky Amarant. To je část oceněných produktů, které zvítězily v soutěži Regionální potravina Moravskoslezského kraje pro rok 2021. Certifikáty si producenti převzali na slavnostním vyhlášení v rámci Hradního hodokvasu v Ostravě, kde také měli návštěvníci možnost oceněné výrobky ochutnat i zakoupit.

Foto: ilustrační – Pixabay

Více jak 141 produktů, které se do soutěže Regionální potravina v kraji přihlásilo, posuzovala hodnotitelská komise na základě komplexních parametrů a zároveň se soustředila na vazbu k danému regionu, kvalitativní charakteristiky, složení samotného výrobku a samozřejmě na senzorické vlastnosti. Komise posuzovala produkty celkem od 41 výrobců.

 

Tomáš Lecián z Kroměříže, který získal certifikát pro mikrobylinky Amarant, po slavnostním vyhlášení prozradil: „O soutěži Regionální potravina jsem se dozvěděl z výlohy zdravé výživy, kam dodávám naše mikrobylinky. Napadlo mě navštívit web a poptat se na spolupráci. Viděl jsem tam možnost zapojit se do soutěže, tak jsem to udělal. Bylo pro mě velkým překvapením, že jsme vyhráli.“

 

Regionální potravinou Moravskoslezského kraje 2021 byly vyhlášeny: 

 

Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované Uzená paštika

ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ LATOŇ

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy ŠKVARKY V SÁDLE

MACHAČ – MALOKAPACITNÍ JATKA

3. Sýry včetně tvarohu Kozí sýr s pažitkou

Mgr. Milan Myška, Albrechtičky

4. Mléčné výrobky ostatní JOGURT BÍLÝ

Stanislav Zámečník, Ostrava

5. Pekařské výrobky včetně těstovin NUDLE polévkové s libečkem a petrželkou

Fajna pasta

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Kaplanův řez

Labumix

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje Sirup angrešt fructusterrae

Supremus

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě AMARANT

Tomáš Lecián, Kroměříž

9. Ostatní Pastovaný med s mátou

Slezská zahrádka

 

Těší nás, že se do letošního ročníku soutěže, i přes situaci s koronavirem, přihlásilo v kraji rekordních 146 výrobků. Obzvláště silně byla zastoupená kategorie Pekařských výrobků včetně těstovin, ve které zvítězila Fajna pasta se svým výrobkem Nudle polévkové s libečkem a petrželkou. Obhájila tak značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje z roku 2017,“ doplnil regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G.

 

Vítězům soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje předal ocenění ředitel Regionálního odboru SZIF Opava Pavel Jaroš a náměstek ministra zemědělství Jiří Šír.

 

Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. 

 

Zdroj:regionalnipotravina.cz