VRBNO POD PRADĚDEM (FOTO) | Vrbenští zahrádkáři jsou spokojení, že nepřijdou o své zahrádky. Pomohla jim jejich iniciativa a petice. Městští zastupitelé rozhodli o zachování zahrádek, stavět se zde domy nebudou!

Foto: Hana Pospíšilová

Vrbno pod Pradědem v poslední době zažilo vypjatou situaci okolo záměru výstavby rodinných a bytových domů v oblasti ulic Husova a Na Bělidle. Počítá s tím územní plán i městská studie, kterou si nechala vypracovat zdejší radnice. K likvidaci by tak přišlo mnoho zahrádek. Místní zahrádkáři byli ale iniciativní a sepsali petici. Studio STA – multimediální agentura o.p.s. zorganizovala také setkání iniciátorů petice s místostarostkou Vrbna pod Pradědem Ivetou Pešatovou. Více si můžete přečíst zde…

Okolo záměru výstavby rodinných a bytových domů v zahrádkářské kolonii a o petici rozhodovalo Zastupitelstvo města Vrbna pod Pradědem ve středu 23. června 2021. Zastupitelé na svém jednání dali výstavbě domů v oblasti ulic Husova a Na Bělidle stopku. Zahrádky tak budou fungovat dále.

„Jsem moc ráda, že naše iniciativa, sepsání petice, setkání přímo na zahrádkách s paní místostarostkou města, které zorganizovalo Studio STA, bylo velkým přínosem a můžeme mít i nadále zahrádky v naší oblíbené lokalitě, kde mnozí z nás jsou už přes 40 let. Zastupitelstvo tak neschválilo výstavbu domů místo zahrádek a chce změnit územní plán, aby se v něm počítalo s naší lokalitou, která má být pro odpočinek nás občanů a pro naše zahrádky. Teď je důležité, aby to dotáhli do konce, jak slíbili,“ informovala redakci zpravodajství STA Bruntálsko zástupkyně iniciátorů petice Hana Pospíšilová.

Vrbenský starosta Petr Kopínec snahu zahrádkářů chápe, užívají pronajaté pozemky celá léta. „Kdyby radnice chtěla tyto plochy na jihovýchodní okraji města využít pro výstavbu rodinných domů a bytového domu, zánik zahrádkářské kolonie by byl nezvratný. Ta dnes zabírá dvě třetiny dotčených ploch. Jako nejschůdnější návrh bylo ponechat zahrádky v dlouhodobém pronájmu současným uživatelům a soustředit se na vybudování nové lokality pro rodinné domy na Žižkově ulici, na pozemcích pod Penzionem U Hradilů. Tak to i nakonec dopadlo, pro toto řešení byli prakticky všichni zastupitelé,“ dodal starosta Kopínec.

Město má už jen pár stavebních parcel, které může nabídnout. Pro budování rodinných domů se zvažovaly tři možné lokality, z nich nejlépe vychází právě pozemky pod Žižkovou ulicí. Podle studie by tady mohlo město nabídnout až 36 stavebních parcel. „Máme pro letošní rok připraveno 1,2 milionu korun, abychom urychleně začali s přípravou této lokality, na zhotovení projektové dokumentace pro zasíťování. Město bude pro vybudování sítí a komunikací potřebovat odhadem 30 až 40 milionů korun, proto počítejme s realizací po etapách. Je to velmi nákladná investice,“ závěrem řekl starosta Vrbna pod Pradědem Petr Kopínec.

 

Minule jsme psali:

Ve Vrbně nechtějí přijít o zahrádky, místní sepsali petici!

Foto: Zdeňka Spurná