MSK | Celkem 8 165 kg vysloužilého elektra odevzdali v loňském roce k recyklaci školáci a studenti z Moravskoslezského kraje v rámci programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět.

Foto: ilustrační – Pixabay

Za aktivní účast ve sběrových kampaních obdrželo 41 mateřských, základních a středních škol v Moravskoslezském kraji od kolektivního systému Elektrowin, který je na školách partnerem pro osvětu v oblasti třídění a recyklace elektrozařízení, Osvědčení o podílu na zlepšení životního prostředí.

Už malé děti ví, kam s vysloužilým elektrem
„Snažíme se, aby děti viděly věci v souvislostech. Tedy aby si za starou rychlovarnou konvicí nebo nefunkčním tabletem, které odevzdají do sběru, představily množství surovin a energie, které jejich recyklací získáme,“ říká Hana Ansorgová, ředitelka programu Recyklohraní, a dodává: „I proto ve školách organizujeme výukové programy jako jsou například Recyklace hrou nebo Recyklace očima mladých vědců, pedagogům poskytujeme metodickou podporu a prostor pro sdílení zkušeností.“

Do školního vzdělávacího programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět je v současné době zapojeno 3 790 škol z celé České republiky a z toho je 421 z Moravskoslezského kraje.

„Velmi si vážíme aktivity škol. Bez přehánění – dopady výroby elektrospotřebičů rozhodně nejsou malé a každý na recyklaci předaný spotřebič má velký smysl. Jsme rádi za to, že díky hravému a praktickému vzdělávání v tom mají jasno už děti od mateřinek. My se pak postaráme o to, aby každé vybrané elektrozařízení bylo zpracováno s využitím nejlepších dostupných technologií a v souladu s evropskými standardy,“ říká Roman Tvrzník, předseda představenstva společnosti.

Zdroj: MSK