MSK | Zmírňuje tak deficit, který vznikl ze strany státu. Na území Moravskoslezského kraje působí 255 poskytovatelů sociálních služeb. Jejich požadavek na podporu financování provozních nákladů je v souhrnu 2,9 miliardy korun. Stát opětovně do regionu poslal méně financí, než je potřeba, tentokrát o půl miliardy. Proto Moravskoslezský kraj stejně jako v minulých letech na provoz sociálních služeb přispěje ze svého rozpočtu. 

Foto: ilustrační – Pixabay

„Je to pořád stejná písnička. Náklady na provoz sociálních služeb rok od roku rostou, stejně jako platy a mzdy jejich pracovníků. Ačkoliv nám stát oproti minulému roku poslal více financí, veškeré potřeby tyto peníze nepokryjí. Ze státního rozpočtu jsme dostali 2,4 miliardy korun, potřebovali bychom o 500 milionů více. Budeme usilovat o to, aby nám stát ještě na sociální služby přidal, přesto jsme už teď rozhodli, že přispějeme i z krajského rozpočtu. Rozdělíme 80 milionů korun nestátním neziskovým organizacím, kterým by bez této finanční podpory hrozily nemalé potíže,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil a doplnil, že dotační program je kromě provozu sociálních služeb také určený na realizaci protidrogové politiky.

„Náš dotační program má ještě další přínos. Díky němu totiž můžeme mapovat skutečné potřeby uživatelů sociálních služeb. S organizacemi jsme v úzkém kontaktu a máme tak povědomí o tom, jaké problémy řeší a čím konkrétně se zabývají. Vše souzní s naším cílem, aby byl náš kraj soudržnější a potřebným nabízel kvalitní a dostupnou péči,“ vysvětlil náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil a připomněl, že náklady sociálních služeb zvyšuje nejen zákonem nařízený růst platů pracovníků, inflace a růst cen zboží i služeb, ale také náklady související s pandemií koronaviru. Dodal, že poskytovatelé sociálních služeb mohou o dotace žádat od 31. 5. do 7. 6. tohoto roku.

Zdroj: MSK