KRNOV | Do nevyužívaných prodejních prostor v obchodním domě připutuje v polovině října interaktivní vzdělávací výstava z oblasti prevence dopravní nehodovosti s názvem CRASH!!! Expozice, která je jednou z aktivit Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje v oblasti prevence, zde setrvá do konce února příštího roku.

„Cílem výstavy je preventivně působit na všechny účastníky silničního provozu, aby pochopili, že unáhlené jednání na cestách má svá rizika, jimž ale lze vlastním přičiněním předejít a odvrátit mnohdy fatální následky. Výstava je koncipována tak, aby byla zajímavá a poučná zejména pro mladou generaci, určená je však pro celé rodiny a návštěvníky všech věkových kategorií, včetně menších dětí. Kdo jiný, než odpovědný rodič, by měl dítě seznámit s tak vážným tématem, jakým je dopravní bezpečnost,“ uvedla u příležitosti loňského zahájení výstavy v prostorách Velkého světa techniky v Ostravě Karolína Bělunková z oddělení tisku Policie ČR.

Také v Krnově výstava nabídne simulace různých situací, jejichž prostřednictvím si návštěvníci uvědomí například důležitost reflexních prvků, které jim mohou zachránit nejen zdraví, ale ve většině případů i život. Setkají se rovněž s ukázkou dopravní nehody motorkáře, jenž kvůli nezvládnutí řízení vyjel ve vysoké rychlosti ze silnice a narazil do stromu, nebo také s nehodou mladých lidí, kteří usedli do vozidla k podnapilému řidiči.

Nad provozem výstavy budou po celou dobu bdít kustodi. „Úkolem osob vykonávajících kustodní dozor bude zajišťovat celkový dohled nad provozem výstavy, podávat zájemcům informace o obsahu a organizaci výstavy, dohlížet na dodržování bezpečnostních zásad a hygienických podmínek. Práce je vhodná pro aktivní seniory, rodiče na rodičovské dovolené, středoškolské i vysokoškolské studenty a další časově flexibilní osoby,“ sdělila referentka prevence kriminality městského úřadu v Krnově Irena Šindlerová, u níž se mohou zájemci o práci kustoda hlásit do 18. září.

Zdroj: MěÚ Krnov