REJVÍZ | Svého dobrého ducha má také Rejvíz, horská osada v Jeseníkách. Jmenuje se pastýř Gill, a kdo ho chce vidět na vlastní oči, ten musí v sobotu 25. května 2019 přijet na slavnostní odemykání Mechových jezírek.

Foto: Plakát akce

V sobotu 25. května se rašeliniště na Rejvízu opět otevřou turistům. Velikým dřevěným klíčem je každoročně odemyká bájný pastýř Gill. Nejprve je ovšem nutné probudit ho ze zimního spánku – a o to se postaráte vy coby hosté slavnostního odemykání Mechových jezírek.

Kdo je pastýř Gill?

Bájný pastýř Gill je patronem Rejvízu už stovky let. Objevuje se tradičně s holí v ruce, v potrhaných kalhotách, s pastýřskou mošnou přes rameno a v dlouhé kazajce s kapucí. Kdysi prý místním lidem vyháněl na pastvu ovce a kozy a za to dostával namazané chleby se sádlem. Když jednou dostal suchý krajíc, vztekle ho rozdupal. To pohněvalo vládce hor Praděda a nevděčného pasáčka za to zahnal do rašelinišť.

Dodnes prý z lesů můžete občas slyšet Gillovo nešťastné volání, protože ho trápí věčný hlad. Není ale zlý: stará se o zdejší vzácnou přírodu, pomáhá dobrým a poctivým lidem, a když se někomu povede v bažinách zabloudit, pomůže mu najít pevnou cestu. Největší odměnou pro něj je kousek chleba – klidně i suchého, už dávno mu to nevadí.