MSK | Zaměstnanci krajského úřadu a 114 organizací zřizovaných Moravskoslezským krajem shromáždili v letošním ročníku Potravinové sbírky 11,3 tuny potravin.

Foto: MSK

Potraviny byly předány zástupcům Potravinové banky Ostrava, kteří je rozdělí prostřednictvím svých partnerských neziskových organizací mezi lidi v nouzi. Pomoc tak ocení například matky s dětmi, senioři, lidé bez přístřeší nebo osoby s různým druhem zdravotního postižení.

„Letos se mezi zaměstnanci krajského úřadu podařilo vybrat zhruba 832 kilogramů potravin, což je o 150 kilo více než v loňském roce. Za osmiletou historii pořádání sbírky je to úctyhodných 3,5 tuny potravin. Do svízelné životní situace se může dostat každý z nás. Jsem proto velmi rád, že dárců s dobrým srdcem přibývá. Vážím si pomoci všech, kteří se do sbírky zapojují, ať tím, že darují potraviny nebo věnují svůj čas na organizaci celé akce,“ uvedl ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza. Potravinová sbírka je jeden z projevů společenské odpovědnosti Moravskoslezského kraje a krajského úřadu.

Do sbírky potravinové pomoci se zapojili i pracovníci ze 114 krajských příspěvkových organizací, kteří nasbírali celkem 10,5 tuny potravin. Je to o 1,8 tuny více než vloni. Nejvíce se nasbíralo v Nemocnici Třinec (840 kg), Masarykově Gymnáziu v Příboře (546 kg) a Masarykově střední škole zemědělské a Vyšší odborné škole v Opavě (333 kg).

„Stále jsou v naší zemi lidé, kteří z nejrůznějších důvodů žijí v chudobě a trpí hladověním. Zároveň však spousta jídla končí v popelnicích, přitom ještě není prošlé a mnohým by hlad pomohlo utišit. Jsem rád, že se díky této smysluplné akci, do které se letos zapojil úctyhodný počet úředníků i krajských příspěvkových organizací, daří alespoň částečně vylepšit životní úroveň potřebným lidem,“ řekl náměstek hejtmana pro sociální záležitosti Jiří Navrátil.

Sbírka, která se tradičně koná u příležitosti Mezinárodního dne za vymýcení chudoby (17. 10.), se letos uskutečnila v týdnu od 15. do 19. října.

Průměrný Čech podle statistiků ročně spotřebuje 785 kilogramů potravin. Z toho ale podle různých odhadů skončí 100 až 200 kilogramů v odpadcích. Ministerstvo zemědělství uvádí, že v Evropské unii připadá 40 procent vyhozeného jídla na domácnosti. Potraviny tvoří největší část domácího odpadu, zejména jde o pečivo, ovoce a zeleninu.

Zdroj: MSK