ČR | Malnutrice je stav podvýživy, který se týká hlavně seniorů a pacientů s chronickými a onkologickými onemocněními. V nemocnicích se malnutrice vyskytuje velmi často: 30 % pacientů při přijetí vykazuje známky hrozící nebo již rozvinuté malnutrice a dalších 10 až 15 % pacientů se dostane do rizika během hospitalizace v souvislosti s onemocněním. Nejběžnějším příznakem je neúmyslný úbytek hmotnosti, nechutenství a ztráta energie. K zvrácení negativního vývoje nutričního stavu mohou přitom stačit jednoduché změny cílené ke zvýšení příjmu stravy, které naleznete v rámci programu rizikamalnutrice.cz.

Foto: ilustrační – Pixabay
Cílem kampaně Týden rizik malnutrice, který proběhne od 1. do 5. listopadu 2021, je upozornit na riziko malnutrice nejen v institucionálním prostředí a nabídnout jednoduchý on-line self-screeningový nástroj k vyhodnocení rizika malnutrice pro širokou veřejnost. V rámci kampaně byly vytvořeny nové webové stránky rizikamalnutrice.cz, které obsahují informace o malnutrici, upozorňují na její příznaky a důsledky a dávají návod, jak malnutrici řešit. Nejdůležitější součástí webu je kalkulačka rizika malnutrice, pomocí níž si návštěvník webu může ověřit, zda se on sám nebo jemu blízká osoba nachází v riziku malnutrice a určit stupeň rizika (nízké – střední – vysoké). Ke každému stupni rizika je na webu k dispozici leták s radami, jak si pomoci v domácích podmínkách.
„Ve spolupráci s předními odborníky se nám podařilo značně posunout dopředu oblast výživy. V minulém roce jsme se zaměřili na zvyšování kvality nemocniční stravy a výsledky jsou viditelné v řadě nemocnic. Společně s tím se nyní věnujeme také vyhledávání osob s nutričním rizikem, a to nejenom v nemocnicích. Letos poprvé se proto zapojujeme i do mezinárodního Týdne rizik malnutrice, kdy se snažíme na toto téma upozornit širokou veřejnost. Byl spuštěný nový web rizikamalnutrice.cz, kde si může každý jednoduše a z pohodlí domova díky kalkulačce zjistit, jak zlepšit stav výživy vlastní nebo svých blízkých,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.
Nejběžnějším příznakem možného vzniku malnutrice je neúmyslná ztráta hmotnosti během posledních 3 až 6 měsíců. Dalšími příznaky mohou být ztráta chuti k jídlu, stálý pocit únavy, ztráta energie, snížená schopnost vykonávat běžné aktivity, letargie a deprese. Malnutrice může být těžko rozeznatelná, obzvláště u osob, které trpí nadváhou nebo obezitou. Senioři jsou z hlediska rizika malnutrice jednou z nejohroženějších skupin společnosti. Včas nerozpoznaná a neléčená malnutrice vede u seniorů ke ztrátě pohyblivosti, soběstačnosti, k opakovaným infekcím, zápalům plic a řadě dalších potíží. K úspěšnému vyléčení často postačí malé úpravy ve stravě, kdy jsou jídla nutričně obohacena, aby bylo dosaženo většího příjmu energie a živin. Ke stavu malnutrice může dojít pomalu a postupně, proto bývá problematické ji odhalit již v počátečním stadiu.
Pokud je pacient hospitalizován, předcházení rizika malnutrice pomáhají i změny v systému nemocničního stravování a organizace nutriční péče, které jsou zaváděny podle nových standardů. Do stravování v nemocnicích se zapojují i špičkoví kuchaři, prostory stravovacích provozů se postupně modernizují a pacienti, kteří jsou na tuto stravu odkázaní, jsou s lepší a kvalitnější stravou spokojenější.
„Budeme dále propojovat zkušenosti z nemocnic a prezentovat příklady dobré praxe, a také pracovat na odstraňování systémových překážek, zejména na navyšování počtu nutričních terapeutů v nemocnicích, „doplnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.
V nemocnicích bude vyvrcholením kampaně Týden rizik malnutrice již tradiční jednodenní audit nutriční péče pod názvem Nutriční den, který proběhne ve čtvrtek 4. listopadu 2021, kdy se české nemocnice zapojí do mezinárodního projektu zjišťování stavu výživy a nutriční péče u pacientů ve zdravotnických lůžkových zařízeních a u klientů pobytových zařízeních sociálních služeb.
Zdroj: MZČR