OSOBLAHA | V osoblažském parku se uplynulou sobotu sešli milovníci jídla a pití v rámci Gastrofestivalu „Ochutnej Osoblažsko“. V rámci letošního 14. ročníku soutěžilo 16 týmů z 8 obcí mikroregionu Osoblažsko a nabídli návštěvníkům 22 soutěžních pokrmů.

Foto: Tereza Spurná

 

Cenu poroty v hlavním jídle si odnesl tým obce  Hlinka – Český svaz žen se svou pochoutkou Kaldoun, konfetovaný králík s lokšema
a pomerančové chutney. Tým obdržel taktéž cenu návštěvníků.

 

Osoblažsko je příhraniční oblastí v Moravskoslezském kraji obklopené Polskem. Po 2. světové válce byl tento mikroregion dosídlen nejen obyvateli z Českého a Slovenského vnitrozemí, ale na Osoblažsku se usídlily i jiné komunity, např. z Řecka. Noví obyvatelé sebou přinesli své zvyky a obyčeje, ale také svá jídla a oblíbené nápoje. Myšlenka uspořádat gastrofestival se tak dlouho nabízela a Mikroregion – Sdružení obcí Osoblažska, jehož členy jsou obce a města Osoblažska a Albrechticka, se toho před 14 lety ujal.

„Každoročně navštíví gastrofestival přes 1.200 návštěvníků a úroveň soutěžních stánků se každým rokem zvyšuje. S klidným srdcem mohu říci, že některé stánky aspirují na úroveň profesionálních gastro týmů z Prahy, Brna či Ostravy“, přiblížil soutěžící stánky předseda mikroregionu Jan Bezděk. Návštěvníci gastrofestivalu měli možnost vyjma soutěžních specialit ochutnat i další speciality jako byly různé pokrmy z grilu, langoše, mořské plody, polévky a na své si přišli i milovníci sladkých jídel.

Soutěž byla rozdělena do tří kategorií – hlavní jídla, sladká jídla a cena návštěvníků. „V letošním roce došlo na rozdělí porotců do dvou oddělených soutěžních kategorii. Třetí kategorie zůstává ryze diváckou, kdy návštěvníci při vstupu obdrželi ke vstupence hlasovací žetonek, který vhodili podle svých preferencí do označené hlasovací nádoby a dali tak hlas stánku, který je zaujal například nejchutnějším jídlem, výzdobou nebo originalitou servírování.

Kategorii sladký pokrm hodnotilo letos pět porotců a osm hodnotitelů bylo zastoupeno v kategorii nesladký pokrm. Mezi porotce letos usedl i šéfkuchař Dominik Unčovský“, popisuje manažerka mikroregionu Petra Řezníčková Kunovská systém soutěže gastrofestivalu. V areálu gastrofestivalu našli návštěvníci také stánek se sladkým barem, zmrzlinový krámek, atrakce pro děti v podobě skákacích hradů, malování na obličej, dětského tetování, jízdě na konících a stánku Hematologicko-transfúzního oddělení Slezské nemocnice v Opavě – odběrné místo Krnov a stánky lokálních výrobců jídel, nápojů a rukodělných výrobků.

A jak letošní ročník dopadl? Vítězem se stal tým Obce Hlinka – Český svaz žen se svou pochoutkou Kaldoun, konfetovaný králík s lokšema a pomerančové chutney a mimo věcných cen obdržel putovní pohár gastrofestivalu. Vítězem ve sladkých jídlech se stal tým SZD Třemešná s Karamelovým cheesecakem. Cenu návštěvníků si letos odnesl tým Obce Hlinka – Český svaz žen. „Chtěla bych moc poděkovat všem soutěžním týmům, kterých letos bylo 16, děkuji organizátorům a starostům obcím za přípravu areálu a propagaci festivalu a děkuji porotě za jejich hodnocení a odvahu vzít na sebe tak nelehký úkol, jakým porotcování bezesporu je“ uzavírá Řezníčková Kunovská. Na závěr dodejme, že takto velká akce by se neobešla bez finanční a věcné podpory partnerů, kterými letos byli Moravskoslezský kraj, RenoEnergie, a.s., Glass Atelier Morava, SÁDEK projekt, z.s., Okrasná zahrada Osoblaha, s.r.o., Maluu.cz, Kouzla kuchyně – SAVORY TRADE s.r.o. a členské obce mikroregionu. Mediálním partnerem akce bylo STA Bruntálsko. Děkujeme!

Další ročník gastrofestivalu se uskuteční opět za rok  5. září 2026.

Autor: Petra Řezníčková Kunovská

Foto: Tereza Spurná

Foto: Tereza Spurná

Foto: Tereza Spurná

Foto: Tereza Spurná

Foto: Tereza Spurná

Foto: Tereza Spurná