ČR | Každé třetí jedenáctileté dítě v Evropě má nadváhu nebo trpí obezitou. Tak mluví statistika Světové zdravotnické organizace. Co to znamená? Zejména to, že je zdravotními problémy spojenými s nadměrnou hmotností ohrožena až třetina dětí. Na vině je zejména vysoký příjem cukrů, ke kterému přispívají mimo jiné i výrobky typu chlazených svačinek.
Za vznikem epidemie obezity, jak odborníci stav tělesného tuku mnohých obyvatel ve 21. století nazývají, stojí hned několik skutečností. Rychlá doba, marketing potravinářského průmyslu, snadná dostupnost polotovarů a pohodlí, relativně málo pohybu a s tím spojený vysoký příjem sacharidů, zejména cukrů. Vypadá to jako problém dospělých, dětem se však nevyhýbá.
„Stalo se trendem věnovat přípravě jídla minimum času a raději vše koupit hotové, proto je k dostání nepřeberné množství různých lákadel. Od hotových koláčů, sušenek přes mléčné řezy až po hotové pudinky či mléčnou rýži,“ říká nezávislá výživová poradkyně Štěpánka Čápová a dodává: „Mnoho rodičů se snaží řešit kvalitu jídla pro sebe i děti. Stále ale panuje silné přesvědčení, že nějaká ta sladkost nikdy nikoho nezabila a že když je to občas, tak proč ne. Obecně to samozřejmě platí. Jenže právě to občas znamená pro mnoho lidí jednou i víckrát za den – a to už problém je. Vedle toho si děti postupně budují závislost na cukru. Čím více a častěji ho přijímají, tím častěji po něm jejich tělo volá.“
Pro postiženého nadváhou či obezitou přitom kila navíc znamenají zdravotní obtíže (jako například bolesti hlavy a zad, křivá páteř, bolesti kloubů) a choroby (například srdečně-cévní onemocnění, cukrovka II. typu, metabolický syndrom), případně příslib jejich nástupu v budoucnu. Statistiky vedle toho poukazují na skutečnost, že stravovací návyky se v rodinách předávají a také že obezitu si většina starších dětí přenese do dospělosti.
„Děti pro svůj růst a vývoj potřebují dostatečný přísun bílkovin a tuků a oboje by měly dostávat z rostlinných i živočišných zdrojů. Jako součást chutné svačinky tak může být i hrstička semínek nebo ořechů, namísto sladké tvarohové tyčinky skutečný tvaroh nebo bílý jogurt s čerstvým ovocem. Důležité je odmala děti učit, že zdraví máme jen jedno, je potřeba o něj pečovat a součástí péče je věnovat pozornost tomu, co jíme,“ připomíná výživová poradkyně Štěpánka Čápová.
Zdroj: dTest