VRBNO POD PRADĚDEM | Většinou lidé přichází uklidit náhrobky svých příbuzných a blízkých, zapálit svíčku a položit květiny či hřbitovní výzdobu. Jsou ale i tací, kteří na hřbitov zajdou jen kvůli podzimní dušičkové atmosféře a krásně nazdobené a uklizené lokalitě.

Foto: MěÚ Vrbno pod Pradědem

Snažíme se se, aby hřbitov byl pietně a důstojně celoročně udržován a navštěvován nejen na Dušičky. Musím konstatovat, jako správce pohřebiště, že občané ve Vrbně pod Pradědem často navštěvují místní hřbitov a o své hrobové zařízení řádně pečují. Jsou zde ale hroby, u kterých není znám nájemce a jsou ve stavu opuštěnosti. Těmto hrobovým místům se budeme muset do budoucna věnovat a najít řešení, jak naložit s opuštěným hrobem,“ uvedl koordinátor pohřebních činností Petr Čuj.

Otevírací doba hřbitova bude o Dušičkách a také o celém víkendu 43. a 44. týdne od 7 do 20.00 hodin. Na hřbitově finišují poslední úpravy a poslední seč trávy. Voda na hřbitově poteče do pondělí 4. listopadu, přes zimu se zastaví, aby nedošlo k zamrznutí potrubí.

Kancelář hřbitova bude otevřena v pátek 1. listopadu od 7.00 do 19.00 hodin, v sobotu o Památce zesnulých od 10 do 19 hodin, v neděli bude kancelář zavřena.

Přestože je hřbitov na kopci, i zde řádila voda, které se přihnala ze svahu a protekla hřbitovem. Na nedaleké Poštovské cestě během povodní srážková voda zničila propustek u rekonstruovaného kříže a pracuje se na odstranění škody.

Z důvodu povodní se letos na Dušičky na hřbitově nepřipravuje doprovodný program, voda natekla i do suterénu smuteční síně a kanceláře, kde za sebou zanechala škodu. Hřbitov bude jen nasvícen, ale neproběhne obvyklý den otevřených dveří. Volali dokonce zájemci až z Prahy, že by chtěli opět přijít podívat se na program, ale ten nebude. Mrzí nás to, ale nejde to, děkujeme za pochopení, vysvětlil koordinátor pohřebních činností Petr Čuj, proč se letos neuskuteční doprovodný program, který si získal v dřívějších letech velké množství příznivců a diváků.

Z důvodu povodní se přerušila práce na novém spodním vstupu na vrbenský hřbitov.  Připravuje se tam kromě nového chodníku i nová lavička a návěstidlo. Vše bude sloužit po další generace a navazuje se tak na systémovou opravu celého hřbitova, kdy se již zřídilo nové parkoviště, nové komunikace, nové posilující čerpadlo na vodovodní řad hřbitova, opravilo osvětlení a nová vrchní brána.

„Dušičky by neměly být jenom o povinnosti zvelebit a navštívit hroby, lidé by se měli zastavit, popřemýšlet o konečnosti života, rodina by se měla sejít a zavzpomínat na předky. Příbuzní by si měli také promluvit o svých přáních týkajících se odchodu ze světa a posledního rozloučení,“ dodal Petr Čuj.

Zdroj: MěÚ Vrbno pod Pradědem

Foto: MěÚ Vrbno pod Pradědem