BRUNTÁLSKO | Kriminalisté územního odboru Bruntál se od poloviny září zabývají dalším případem podvodu přes sociální sítě, kdy poškozenou je žena středního věku. Ta se obrátila na policisty s tím, že od července letošního roku komunikuje přes aplikaci WhatsApp s mužem americko-českého původu, který se vydává za vojenského lékaře pracujícího v Iráku v rámci působení sil OSN.

Foto: Policie ČR

Veškerá komunikace měla být neškodná až do doby, kdy chtěl výše uvedený muž dle něj odejít do důchodu a z tohoto důvodu potřeboval zaslat balíček s osobními dokumenty a penězi právě do České republiky, kam by se chtěl vrátit.

První kontakt se měl uskutečnit ze strany neznámého muže na sociální síti Facebook, kdy si měl ženu z Bruntálska přidat mezi přátelé a nedlouho poté požádat o přechod na aplikaci WhatsApp. Zde měla již probíhat každodenní komunikace, kdy se měl vojenský lékař starat například o sirotčinec, či měl být vysílaný na různé mise. Jeho poslední misí však mělo být odeslání výše uvedeného tajemného balíčku, na kterém měl doslova záviset podvodníkův život.

Po dvou dnech se měla ženě ozvat osoba z neznámého zahraničního čísla opět skrze aplikaci WhatsApp, která se lámanou češtinou představila jako zástupce přepravní společnosti, která má balíček na starosti. Nejprve měla požadovat zaplacení samotného doručení, následně se měly vyskytnout četné problémy s proclením, na které navázalo zabavení balíčku v Dubaji. Objevovat se měly další a další problémy, na které byla ze strany podvodníků jen jediná odpověď, a to zasílání dalších a dalších finančních prostředků. Z důvěřivé ženy neznámí pachatelé vylákali dvanáct plateb během pěti týdnů na zahraniční účet v celkové výši skoro 900 tisíc korun.

Ve věci bylo zahájeno trestní řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod, za který dle trestního zákoníku hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Opakovaně apelujeme na všechny uživatele sociálních sítí a internetu celkově, aby byli velmi obezřetní s kým, a za jakým účelem komunikují. Narativy ohledně zahraničních lékařů, vojáků nebo pilotů, jsou jedny z nejčastějších, kterými se podvodníci snaží získat důvěru a náklonost obětí. O to více zpozorněte, pokud bude samotný text komunikace obsahovat tzv. strojový překlad, z kterého bude patrné, že jej píše cizinec využívající některý z jazykových překladačů. Podvodníci tak například často nedokáží rozlišit tykání od vykání nebo psát spisovně česky. Největším výstražným majákem by měla být ovšem žádost o zaslání jakýchkoliv finančních prostředků, a o to více na zahraniční účty.

Zdroj: Policie ČR