ČR | O možnostech evropské pomoci v řešení následků povodní, jednal ve čtvrtek 19. září 2024 v polské Wroclawi premiér Petr Fiala společně s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, polským premiérem Donaldem Tuskem, slovenským premiérem Robertem Ficem a rakouským kancléřem Karlem Nehammerem. Z jednání vzešlo, že středoevropské státy, které v minulých dnech zasáhla ničivá povodeň, budou moci využít deset miliard eur z Fondu soudržnosti. Na Česko připadají dvě miliardy eur.

Foto: Vláda ČR

Lídři se s předsedkyní Evropské komise setkali v dolnoslezské metropoli, která se s povodňovou vlnou také potýkala. „Po ničivých povodních budeme muset opravit mosty, silnice, školy nebo nádraží. Dopoledne už jsem řekl, že přispějeme ze státního rozpočtu. Navíc jsme se ve Wroclawi dohodli, že EU uvolní na pomoc pro ČR dvě miliardy eur z kohezních fondů. To jsou dobré zprávy,“ uvedl premiér.

Podle předsedkyně Evropské komise je nutné, aby zasažené země čerpaly potřebné peníze co nejrychleji a nejjednodušeji. Evropská pomoc na konkrétní věci by měla být plně hrazena z financí EU a nebude nutné spolufinancování.

Petr Fiala v Polsku zmínil stav, který v ČR po povodních nastal. „Česká republika byla touto povodňovou vlnou zasažena mimořádným způsobem, máme těžce postiženy dva regiony – Olomoucký a Moravskoslezský a musím říct, že škody jsou skutečně obrovské. Museli jsme evakuovat kolem 20 tisíc lidí, bohužel si povodeň v tuto chvíli vyžádala 5 obětí a 8 lidí se pohřešuje,“ upřesnil předseda vlády a doplnil, že řada lidí přišla o své domovy a škody na infrastruktuře jsou obrovské.

Vláda kvůli ničivým povodním vytvořila pracovní skupinu pod vedením ministra financí Zbyňka Stanjury, která má hlavně řešit financování obnovy zasažených regionů po povodních. Vláda je připravena uvolnit pomoc pro postižené oblasti ve výši 40 miliard korun. Ministerstvo financí tak připravuje novelu letošního státního rozpočtu, jehož deficit by se měl zvýšit o 30 miliard. Dalších 10 miliard bude připraveno v rozpočtu pro příští rok.

Zdroj: Vláda ČR