ČR | Vláda na pondělním jednání schválila nasazení vojáků k likvidaci následků pohromy způsobené povodněmi na území České republiky. Povoláno může být nejvýše 2000 vojáků včetně příslušné techniky. Jejich nasazení bylo schváleno na období od 17. září do 31. října 2024. Za úkol budou mít likvidovat následky rozsáhlých a ničivých povodní, které od pátku zasáhly velkou část území České republiky. Stavět také budou náhradní přemostění na místě mostů, které poškodily nebo zničily povodně.

Foto: Ministerstvo obrany

Nařízení vlády bylo přijato na základě zákona č. 219/1999 o ozbrojených silách. Armádu ČR lze podle něj použít k záchranným pracím při pohromách nebo při jiných závažných situacích ohrožujících životy, zdraví, značné majetkové hodnoty nebo životní prostředí nebo právě k likvidaci následků pohromy.

„Účast Armády České republiky umožní mnohem rychlejší poskytnutí pomoci kriticky zasaženým krajům, obcím a jejich obyvatelům. Jak jsme slíbili, uděláme vše pro to, abychom lidem pomohli následky této pohromy zvládnout,“ řekla ministryně obrany Jana Černochová.

Armáda se již zapojila do záchranných prací vyčleněním vrtulníků, které pomáhají s evakuací lidí a se zásobováním. Nasazeni byli také například ženisti. Tato podpora IZS je možná na základě Dohody o plánované pomoci na vyžádání mezi Generálním ředitelstvím Hasičské záchranné služby ČR a Generálním štábem a na základě Ústředního poplachového plánu IZS AČR (podle zákona 239/2000 Sb., o IZS).

Zdroj: Ministerstvo obrany ČR