MSK, BRUNTÁLSKO | Povodí Odry zveřejnilo aktuální informace o situaci. Stoletou vodu dosáhla řeka Opava i Opavice. Na Krnovsku pokračují další evakuace obyvatel.

Foto: STA Bruntálsko

U nádrží je volný objem ve výši cca 60 mil. m3 a probíhá tlumení velkých vod. Odtok z nich je významně transformován a pohybuje se pouze od 0,1 do 6 m3/s mimo Olešnou. Přehrady neustále významně tlumí velké vody a jsou bezpečné.

Srážková činnost:

Srážkové předpovědi z rána se vyplňují, srážky od začátku povodně Rejvíz 430mm, Lysá hora 270 mm, Slezská Ostrava 270 mm a Dětmarovice u Karviné 280mm. Za posledních 12 hodin Jeseníky 50 až 130 mm a Beskydy 40 až 150mm. Pro dnešní den se predikuje v Beskydech 10 až 20mm a v Jeseníkách do 50 mm.

Hydrologická situace:

V současné době máme dosaženy 100 letý průtok na Vojtovickém potoku v Bernarticích, blíží se ve Vidnavě a v Mikulovicích na Bělé, Krnov má taktéž Q100 a v Opavě na Opavě již překročen Q100. Dále Ostrava-Svinov má již Q50 a je na vzestupu, Ostravice v Ostravě má 700 m3/s a je na vzestupu a Bohumín má 1000 m3/s tj. Q10 a bude dále intenzivně stoupat a Olše v Českém Těšíně je na Q50 a stoupá.

Na mnoha místech již dochází k ohrožení zástavby a očekáváme, že se situace bude dále zhoršovat a zasáhne závěrečné trati jednotlivých dílčích povodí. Předpokládáme, že 100 letý průtok bude významně překročen na Odře ve Svinově, na Opavici v Krnově a na Opavě od Opavy po ústí a na řece Bělé a jejich přítocích. Na Odře v Bohumíně očekáváme dosažení 100 letého průtoku a mírně vyššího.

Bylo dosaženo na 55ti 3.SPA

Evakuace probíhají kolem řeky Bělé, kolem Opavice ve Městě Albrechticích, podél řeky Opavy v Krnově a v Opavě a v Kravařích a v desítkách dalších obcích. Zahajuje se evakuace Českého Těšína na Olši a bude se připravovat evakuace v Ostravě a v Bohumíně. Proběhla evakuace nemocnice v Bohumíně, bude vyřazena z provozu rozvodna v Bohumíně. Řada vesnic a měst je odříznuta dopravně.

Zdroj: Povodí Odry