MSK, BRUNTÁLSKO | Posádky Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje zůstávají plně připraveny k zásahu a také kontinuálně zasahují u běžných událostí, i přes zhoršující se povodňovou situaci. Dočasná dislokace posádky RZP je připravena do obce Karlovice, pokud si to okolnosti vyžádají. V Krnově přesunuli část záchranářů k hasičům.

Foto: ZZS MSK

V dopoledních hodinách bylo z důvodu náhlého zaplavení prostoru vodou nutno přeparkovat zásahová vozidla a vyklidit garáže v integrovaném výjezdovém centru Ostrava-Jih, kde má své zásahové prostředky i ZZS MSK. Záchranáři rovněž přesunuli dvě ze tří posádek krnovské základny. Posádka rychlé zdravotnické pomoci a rendez-vous se přesunuly do prostor hasičské stanice, která je za tokem řeky Opavy. V případě neprůjezdnosti mostu přes řeku tak budou moci záchranáři bez větších obtíží zasahovat v rámci města Krnova.

Vzhledem ke zhoršující se povodňové situaci přistoupili záchranáři k posílení dostupnosti posádek na Opavsku, kde je mimořádně postaven tým rychlé lékařské pomoci v obci Malé Hoštice. V případě neprůjezdnosti mostů přes řeku Opavu zajistí zásahovou činnost v okolních obcích.

Dočasná dislokace posádky RZP je připravena do obce Karlovice, pokud si to okolnosti vyžádají. Tým by poskytoval bezodkladnou přednemocniční neodkladnou péči v přilehlé oblasti.

Záchranáři nevylučují další mimořádná opatření v provozu posádek, k nimž bude přistupováno flexibilně dle aktuálního vývoje povodňové situace. Dle průjezdnosti silnic a kapacit nemocnic, se předpokládá možnost transportování pacientů i do jiných, než nejbližších zdravotnických zařízení.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl, tiskový mluvčí ZZS MSK