MSK | Posádky moravskoslezské zdravotnické záchranné služby musely během sobotní (31. srpna) noční služby zasahovat celkem u 159 událostí. Mezi osmnáctou hodinou večerní a šestou ranní ošetřily napříč krajem kromě téměř stovky pacientů s obtížemi interního charakteru také padesát zraněných.

Fota: MSK

V patnácti případech přitom byli záchranáři voláni k zásahu na veřejné akce – hudební festival v Dolní oblasti Vítkovic, jarmarky, obecní slavnosti a zábavy, či dožínky. Šestkrát takto zasahovali v Ostravě a okolí, třikrát na Frýdecko-Místecku, dále na Novojičínsku a Karvinsku. S výjimkou několika kolapsových stavů byla příčinou často intoxikace alkoholem nebo jinými drogami, kromě dospělých také u dvou mladistvých ve věku šestnáct a sedmnáct let. V řadě dalších případů udávali pacienti zranění při potyčkách či napadení jinou osobou. Nejčastěji posádky ošetřovaly poranění hlavy a otřesy mozku,” uvedl Lukáš Humpl, tiskový mluvčí ZZS MSK.

 

Další půldruhou desítku osob zraněných nebo napadených se zřejmým podílem alkoholu, či pod silným vlivem psychotropních látek, ošetřovaly posádky na ulicích, silnicích, v restauracích a také v domácnostech…