BRUNTÁLSKO | Stejně, jako v předchozích letech, i letošní vysoké teploty a dlouhé letní večery s grilováním, přinesly zvýšený počet pacientů s bolestmi břicha a zvracením na příjmové interní ambulanci Nemocnice AGEL Podhorská v Bruntále.
„Bolesti břicha doprovázené průjmy, ale i zvracením, postihují také v letošním roce nejednoho pacienta naší ambulance. Po odebrání anamnézy lékařem je ve většině těchto případů zjištěna dietní chyba spojená s grilováním,“ hodnotí letní potíže pacientů příjmové interní ambulance v Bruntále vrchní sestra interního oddělení Nemocnice AGEL Podhorská, Veronika Bezručová.
Bolesti v oblasti dutiny břišní, křeče a nevolnosti mohou způsobit při grilování nesprávně či nedostatečně tepelně upravená masa i uzeniny. „Nejčastější příčinou zmiňovaných potíží je přemíra tuku a koření, nedostatečně opečená uzenina, nejčastěji špekáčky, ale ve značné míře také konzumace většího množství alkoholu,“ dodává vrchní sestra.
Dalším původcem obtíží mohou být mikroorganismy, například bakterie, které si nezřídka pacient přiveze z dovolené v exotické destinaci. V takovém případě se přítomnost bakterie zjišťuje na základě laboratorního vyšetření stolice. Síť laboratoří AGELLAB nabízí balíček testů, který umí detekovat všechny nejčastější parazity, kteří ve střevech přežívají.
Léčba zažívacích obtíží spojených s dietní chybou spočívá nejčastěji v rehydrataci, tlumení křečí a bolestí, případně antimikrobiální terapii, ale hlavně v dietních opatřeních. „Mladší ročníky pacientů, které dané obtíže trápí odchází po zaléčení na interní ambulanci většinou domů, starší pacienti, kteří jsou náchylnější k rychlé dehydrataci, se zpravidla nevyhnou několikadenní hospitalizaci na lůžkovém interním oddělení,“ doplnila vrchní sestra.
Ne vždy je nutné okamžitě navštívit lékaře. Při začínajících střevních a žaludečních potížích se doporučuje stravování tzv. šetřící dietou, kdy v prvních dnech obtíží konzumujeme černý čaj s cukrem po lžičkách, starší rohlík či veku. V dalších dnech můžeme postupně přidávat vařené brambory, dušenou mrkev, rýžovou kaši z vody, starší pečivo nebo šunku. „Nepoužíváme margaríny, přesnídávky ani mléčné výrobky. Po zlepšení stavu můžeme do jídelníčku postupně přidávat dušené vepřové maso, kuřecí či hovězí maso, bílé pečivo, vánočku nebo také džemy. Teprve po uzdravení nasadíme zpět i mléčné výrobky,“ radí nutriční terapeutka Nemocnice AGEL Podhorská Kateřina Pelíšková.
Zdroj: Nemocnice AGEL Podhorská v Bruntále