KRNOV | V souvislosti s přibýváním ohnisek ptačí chřipky se množí dotazy na možnost přenosu této choroby na člověka. Někteří lidé se obávají konzumace drůbežího masa či vajec. V České republice je systém veterinárního dohledu nad bezpečností potravin velmi důkladný. Navíc nikdy nebyl potvrzen přenos této nemoci konzumací drůbežích produktů.
Přestože je subtyp vysoce patogenní chřipky H5N1 považován za potenciálně rizikový i pro člověka, je onemocnění touto chorobou u lidí způsobené výlučně přímým stykem člověka s nakaženými ptáky. V České republice se přenos na člověka nikdy nepotvrdil. Nikde ve světě nebyl dosud zaznamenán přenos prostřednictvím konzumace drůbežího masa či vajec.
„Opatření v oblasti bezpečnosti potravin jsou v ČR velmi přísná a minimalizují riziko, aby se do potravinového řetězce dostalo maso a vejce od jiných než zdravých zvířat. Důsledný veterinární dozor začíná v chovech drůbeže a veterinární kontrola zdravotní nezávadnosti veškerých živočišných produktů je dále zajišťována přes fázi jejich zpracování až po dodání konečnému spotřebiteli. Navíc nikde ve světě nebyl potvrzen přenos této nemoci konzumací drůbežích produktů,“ uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.
Spotřebitelům také doporučujeme, aby dodržovali správné kulinářské postupy, maso dostatečně tepelně upravovali a dodržovali základní pravidla hygieny.
Zdroj: Ministerstvo zemědělství