BRUNTÁLSKO, ČR | Odpolední šálek kávy patří k rituálům, bez nichž si leckdo neumí představit svůj den. Zvyk je železná košile a krátká pauza s kávou musí být i když za okny zrovna zuří parné léto.
Nemalá část kafařů však v teplých měsících přeci jen místo po horkém nápoji raději sahá po jeho studených variantách. Těm jsme věnovali i naše aktuální srovnání. Nakoupili jsme 26 různých ledových káv a porovnali je podle toho, co na sebe prozrazují na obalech. V jejich složení se neskrývají záludné nástrahy. Většina je však co do množství cukru srovnatelná s limonádami.
Dostanete-li chuť na ledovou kávu a máte v dosahu kavárnu, nabízí se hned několik možností. Velice častou variantou je café frappé, jakási obdoba ledové tříště. Vyrábí se šleháním z rozpustné kávy, cukerného sirupu, ledu, vody a případně mléka. Pravé frappé lze připravit pouze z instantní kávy, nápoj proslavila v padesátých letech 20. století řecká pobočka firmy Nestlé.
V Itálii se použití instantní kávy vzepřeli, podobný nápoj – caffè freddo – vyrábějí přímo zmrazením espressa. Komu by nevyhovovala ledovo-kávová pěna, má možnost sáhnout po ledové kávě s přídavkem zmrzliny.
Zmíněné příklady samozřejmě nejsou vyčerpávající, ledová káva může mít mnoho podob. Její příprava se však může vydat jen dvěma základními cestami – buď se ochladí teplá káva, nebo se káva louhuje rovnou za studena. V našich končinách má delší tradici první možnost. Obvykle se tak ledová káva připravuje chlazením silnější kávy. Počítá se totiž s tím, že ji přidaný led, zmrzlina, smetana či mléko naředí.
Bohužel ne vždy si můžeme dovolit kavárenský komfort. A tak pokud potřebujete dodat chlazený kofein třeba na cestě, kde je jedinou osvěžovnou čerpací stanice, nezbývá než sáhnout do chladicího regálu po balené ledové kávě.
Tip dTestu
Většina prodávaných ledových káv jsou slazené mléčné nápoje s přídavkem rozpustné kávy. Preferujete-li intenzivní kávovou chuť, vybírejte nápoje s co nejvyšším podílem kávy nebo kávového extraktu. Zatímco podíl kávy říká, kolik nápoj obsahuje hotového kávového nálevu, množství extraktu vypovídá o „síle“ použité kávy
Při výběru kávy můžete zohlednit i množství cukru. Obvykle je srovnatelné s limonádami, ale jednotlivé výrobky se v jeho obsahu liší. Pokud si hlídáte příjem cukru, volte raději menší balení. Při vypití 500ml balení naráz můžete přijmout až tři čtvrtiny jeho doporučeného denního množství.