MSK, BRUNTÁLSKO | Moravskoslezští policisté připravili tradičně na Silvestra kuriózní případy a různé „perličky“ z jejich činnosti. Ačkoliv celoročně informují o negativních událostech, jednou v roce (respektive v jeho závěru) přiznávají smysl pro humor i profesi policistů…

Foto: Policie ČR

Z výslechů…

…Já pak řekl XY, že zajdeme na WC, zavřeme se v kabině, abychom se tam vyspali. Tak jsme tam vlezli a po chvíli fakt usnuli. Když jsem se vzbudil, tak už pomalu svítalo, vzbudil jsem XY a šli jsme ven z WC. Když jsem zjistil, že tu jsme sami, tak mě najednou popadl chtíč něco vzít…

Ze záznamů…

…Pomohl svému kamarádovi s nalezením ubytování. Jakmile mu pomohl, tak tam s ním přespal, aby mu nebylo smutno…

Neobvyklé předměty zájmu pachatelů…

V průběhu roku Vás policisté moravskoslezského oddělení tisku a prevence informují o prověřovaných událostech. Mezi nezvyklé předměty zájmu pachatelů v roce 2018 náležely například tyto odcizené věci – tři dřevěné myslivecké posedy, digitální čtečka kontejnerů (odcizena z kabiny svozového vozu), králíci, holubi, slepice, krádeže potravin z lednice, rajčata, papriky i okurky ze skleníku, švestky, feromonové lapače, dvě betonové jímky, cukroví i ozdobený stromeček a mnohé další…

Nevšední způsob spáchání činu…

K tomu, aby mohl vniknout do samotné provozovny, měl šestatřicetiletý muž vykopnout další zajištěné dveře, které se ale nejdříve pokusil neúspěšně vypáčit pomocí kuchyňské naběračky.

Netypické havárie…

Přes pět kilometrů vezl psa zaklíněného v přední části auta

Kuriózní dopravní nehodu s domácím zvířetem řešili bruntálští policisté.  Dne 17. ledna 2018 v dopoledních hodinách mezi obcí Stará Ves a hranicí okresu Šumperk jel 37letý muž s vozidlem Kia a do jízdní dráhy mu vběhlo zvíře. Nejprve si řidič myslel, že zavadil o kus ledu a tak pokračoval dál v jízdě. Po ujetí cca 5 kilometrů zastavil a zjistil, že má v přední části vozu zaklíněného psa. Po krátkém čase se zvíře vyprostilo a z místa uteklo. Na vozidle vznikla škoda ve výši 20 tisíc korun. Dechová zkouška u řidiče byla negativní.

Los na Rudné…

A další, nezvyklou havárii řešili 17. září 2018 ostravští policisté. Kolem 01.20 hodin na ulici Rudné v Ostravě vběhlo do jízdní dráhy zvíře – los evropský. Při střetu zvířete a vozu zn. Iveco došlo k usmrcení zvířete, poškození auta i další škodě (v automobilu bylo přepravováno 40 kusů zákusků). Dechová zkouška řidiče byla negativní.

Náraz traktoru…

Kolem půl třetí odpoledne 30. května 2018 řídil 53letý muž traktor s připojeným obracečem sena v jedné z obcí na Opavsku, přičemž se s největší pravděpodobností plně nevěnoval řízení a za jízdy chtěl zavřít otevírající se dveře kabiny. Po vyklonění z jedoucího pracovního stroje řidič vypadl ven a traktor tak následně nekontrolovatelně pokračoval v jízdě, až narazil do prosklené zdi jednoho z přilehlých rodinných domů. Poškozeným vznikla proražením zdi domu a poškozením odstaveného přívěsného vozíku celková hmotná škoda na majetku ve výši víc jak 680 tisíc korun.

Nezvyklé události, oznámení a další…

Po silnici běhal osedlaný kůň

V sobotu 7. července 2018 přijali rýmařovští policisté oznámení, že u obce Stránské se na silnici pohybuje osedlaný kůň bez jezdce. Policisté zjistili, že zvíře si zapůjčil 59letý muž, který se dosud nevrátil z vyjížďky. Vzhledem k obavě možného zranění muže, započali po něm policisté pátrat. Nalezli ho po dvou hodinách od oznámení u obce Kněžpole. Muž nebyl zraněn. Orientační dechová zkouška muže vykázala hodnoty přes 2,5 promile a policistům sdělil, že usnul na poli a kůň mu utekl.

Při okopávání jahod našla granát

Vrbenští policisté přijali v pátek 8. června 2018 oznámení o nálezu munice. Oznamovatelka jim sdělila, že munici nalezla při okopávání jahod na zahradě u domu v místní části Mnichov ve Vrbně pod Pradědem. Policisté prostor zajistili a přivolali pyrotechnika, který určil, že se jedná o dělostřelecký granát ráže 45 mm. Munici si převzal k bezpečné likvidaci.

Odcizení digitální čtečky z popelářského vozu na Opavsku

V době kolem 7.30 hodin 12. ledna 2018 využil pachatel chvilkové nepozornosti osádky popelářského vozidla a z nezajištěné kabiny svozového vozu odcizil digitální čtečku kontejnerů. Ke krádeži došlo na Opavsku. Poškozené společnosti tak byla způsobena škoda ve výši 40 tisíc korun.

Případy krádeže domácího zvířectva v Opavě

Opavský policejní komisař zahájil trestní stíhání 20letého muže pro přečin krádeže (i ve stadiu pokusu) a přečin porušování domovní svobody. Muž měl neoprávněně vstoupit na oplocený pozemek u jednoho z rodinných domů v Opavě a pokusit se odcizit králíky. Ke skutku došlo v brzkých ranních hodinách 21. dubna 2018, přičemž rozbitím skleněných výplní zahradního pařeniště a poškozením pletiva králíkárny vznikla poškozenému majiteli celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř dva tisíce korun.

K odcizení domácího zvířectva nedošlo, poněvadž podezřelý byl vyrušen poškozeným, který se jej snažil zadržet, avšak toto se mu nepodařilo. Muž se mu vysmekl a utekl. V průběhu prověřování pak opavští policisté shromáždili informace ke konkrétnímu 20letému podezřelému. Muž se doznal i k další obdobné trestné činnosti, kterou páchal na jaře a v létě loňského roku.

Tak například v noční době na konci měsíce května 2017 neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek rodinného domu v Opavě a z dřevěného kotce odcizil čtyři králíky v celkové hodnotě 520 korun. K další krádeži došlo v noci na počátku měsíce července 2017, kdy měl muž stejným způsobem odcizit tři králíky a způsobit škodu ve výši 360 korun.

V prvním červencovém týdnu loňského roku měl muž neoprávněně vstoupit i na oplocený pozemek rodinného domu a po poškození oplocení odcizit ze zahradního výběhu dvě slepice, čímž měl poškozenému způsobit škodu na majetku ve výši téměř dva tisíce korun.

„Z lednice…“

Dne 11. května 2018 policisté z kravařského obvodního oddělení přijali oznámení 31letého muže o krádežích různých druhů potravin z jeho lednice, která byla umístěna v prostoru zahradní pergoly na pozemku jeho rodinného domu.

Neznámý měl od 20. dubna vstupovat na oplocený pozemek rodinného domu a z nezajištěné lednice zcizit lahvová a plechovková piva, klobásy, sýry a další potraviny s celkovou hmotnou škodou na majetku ve výši větší než 600 korun. Posléze byl zadržen 33letý muž, který si vyslechl sdělení podezření z přečinu porušování domovní svobody.

„Dva muži se podivným způsobem bavili při průjezdu Opavskem…“

Dne 27. května 2018 se měli v teritoriu Opavska v osobním vozidle pohybovat dva muži ve věku 18 a 24 let. Muži se měli dopouštět protiprávního jednání, měli projíždět obcí Skřipov, přičemž přibrzdili u chodce a z okna vozu hodili kámen, který jej nezasáhl. Poté jejich vozidlo prudce akcelerovalo a rychlou jízdou odjelo. O chvíli později na silnici mezi obcemi Budišovice a Hrabyně z vozu hodili vejce a polili octem jedoucího cyklistu a opět urychleně odjeli.

Obdobně se chovali i na silnici mezi obcemi Hrabyně a Háj ve Slezsku, kdy z okna auta hodili kelímek s hořčicí po cyklistech, přičemž kelímek zasáhl výplet předního kola a hořčice cyklisty potřísnila. Ve své jízdě pak nadále pokračovali přes Dolní Benešov, kdy nedaleko obce Bohuslavice házeli vajíčka po dvou cyklistech. Poslední zadokumentovaný skutek měli provést v obci Bohuslavice, automobil měli přibrzdit, vyklonit se z okna vozu, na tváři měli masky a po dvou osobách sedících na lavičce házeli vejce, bez zásahu poškozených. Věc byla prověřována pro přečin výtržnictví.

„Pachatel krádeže odcizil pachateli…“

Ráno 21. dubna 2018 ztratil 17letý mladík před jedním z barů na Opavsku mobilní telefon v hodnotě 16 tisíc korun. Přístroj nalezl 49letý muž a mobilní telefon měl ihned uschovat pod zadní kolo osobního automobilu, který byl zaparkován na nedalekém parkovišti. Telefon měl chtít prodat. Jenže když se po několika desítkách minut vrátil zpět na parkoviště, mobil už na místě nebyl. Mezitím jej měl totiž nalézt a odcizit 44letý muž, který si jej měl ponechat. Oba muži si vyslechli sdělení podezření.

Krádež náramku a DVD filmu „Já Padouch“ v opavském supermarketu objasněna

Opavští policisté sdělili podezření z přečinu krádeže 24letému muži, který měl kolem 19.30 hodin 19. srpna 2018 odcizit v jednom ze supermarketů v Opavě zboží v hodnotě přes tisíc korun. Náramek a film na DVD nosiči si měl vložit do své tašky a při průchodu přes pokladní zónu bez úhrady zboží byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby. Muž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen soudem k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který již vykonal.

„O výhře se mu zdálo…“

Ostravští kriminalisté započali v druhé půlce dubna prověřovat okolnosti události, kterou oznámil 41letý muž. Oznamovatel uvedl, že mu byla odcizena finanční částka ve výši 165 000 korun. Ke krádeži mělo dojít dne 17. dubna 2018 v době od 18 hodin do 18.45 hodin na chodníku u jedné z křižovatek v Ostravě. Neznámý či neznámí měli využít jeho indispozice, kdy si měl sednout na trávník, aby si odpočinul.

Muž toto sděloval i následný den (18. dubna 2018), kdy již nebyl ovlivněn alkoholem a bylo možno konat jeho výslech. Peníze měl vyhrát a přicestovat s výhrou vlakem z Brna. Cestou z nádraží mu měly být peníze odcizeny. V průběhu prověřování zjistili kriminalisté odlišné skutečnosti, než uváděl oznamovatel. Muž dne 27. dubna 2018 doznal, že žádnou výhru nezískal a uvedený skutek se nestal. Sdělil, že o výhře se mu možná zdálo…

„Strach z vězení…“

Ostravští policisté prověřovali okolnosti skutku znásilnění 29leté ženy. Podezřelá měla odpoledne 24. května 2018 v jedné z ostravských prodejen odcizit zboží za víc jak 950 korun. Když prošla pokladní zónou bez zaplacení zboží, jež předtím měla umístit do kabelky, a byla kontaktována ostrahou provozovny, uvedla, že byla téhož dne v Ostravě znásilněna neznámým mužem. Po činu měl muž ženě vzít kabelku.

Poškozená jej měla posléze vyhledat a požadovat vrácení svého zavazadla. Tento měl vrácení věci podmínit krádeží zboží v předmětné prodejně. Dále měl ženě vyhrožovat dalším znásilněním, pakliže se krádeže zboží nedopustí. V průběhu prověřování žena uvedla okolnosti znásilnění, popsala „pachatele“…Policisté prověřující jednotlivé skutečnosti však zjistili, že oznámená sdělení kolidují s reálným stavem. Žena poté doznala, že znásilnění i další uvedené protiprávní jednání si vymyslela. Důvodem měla být obava z vězení.

Následně si 29letá žena vyslechla sdělení obvinění pro pokračující přečin krádeže. Dále je žena stíhána pro další krádeže různého zboží v prodejnách v Ostravě. Od února 2018 do 17. dubna 2018 měla podezřelá spáchat celkem devět skutků v prodejnách v Ostravě a Frýdku-Místku (1 skutek). Krátce poté, co byla po úkonech trestního řízení propuštěna, měla se žena dopustit další krádeže v prodejně. Způsobená škoda na majetku přesáhla 10 tisíc korun. Obviněné hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

 „Pro konopí vzhůru…“

Pachatel vyšplhal po hromosvodu jednoho z domů v Ostravě-Porubě k balkonu bytu. Neznámý měl pak odcizit rostlinu konopí a místo opět opustil. Obyvatel bytu přivolal policisty a oznámil, že pachatel při popsaném způsobil škodu na majetku, neboť bylo poškozeno připevnění hromosvodu k fasádě domu.

Způsobená škoda byla předběžně specifikována ve výši přesahující částku 5 tisíc korun. Co se týče hodnoty rostliny, tuto majitel specifikoval jako bezcennou. K objasnění okolností události jsme zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin poškození cizí věci. Ke skutku došlo dne 4. září 2018 kolem 16.30 hodin v Ostravě-Porubě. Policisté pátrají po neznámém, který vyšplhal do úrovně prvního patra domu, přičemž poškodil připevnění hromosvodu a prověřují veškeré související informace tohoto skutku.

„Krádež lubrikačního gelu…“

Mezi méně obvyklé předměty zájmu pachatelů se bezpochyby řadí i ten, o kterém Vás informujeme. Ostravští policisté prověřovali okolnosti krádeže, ke které došlo dne 12. května 2018 po 11 hodině v jednom z ostravských obchodních center. Podezřelý měl postupně (v průběhu několika minut, k regálu se zbožím se měl vrátit) odcizit lubrikační gel. Obsah balení měl vymačkat do ruky. Obal gelu měl vrátit zpět do regálu. Tímto způsobem měl odcizit obsah dvou balení gelů. Prostorem pokladen prošel muž bez zaplacení. Způsobená škoda na majetku byla specifikována ve výši 458 korun.

Jednání neuniklo pozornosti pracovníků bezpečnostní služby. Dále bylo zjištěno, že muž byl odsouzen a trest vykonal v závěru listopadu roku 2017. Padesátiletý muž si vyslechl sdělení podezření pro trestný čin krádež a hrozí mu tak trest odnětí svobody až na tři léta. Muž doznal, že se popsaným způsobem gelu zmocnil, měl zkoušet jeho jemnost.

Jednotlivé části textu byly užity z původních tiskových zpráv, aktuálních v době zveřejnění informace…

Zdroj: Policie ČR