ČR | Státní veterinární správa vyzývá prodejce vánočních kaprů, aby nejpozději týden před zahájením prodeje nahlásili místa a termíny, kde budou ryby nabízet. Na základě těchto hlášení inspektoři každoročně kontrolují stovky stánků, zatímco veřejnosti slouží zveřejněný seznam prodejních míst jako praktický průvodce při plánování nákupu tradiční štědrovečerní ryby.
Při kontrolách stánků s kapry cílí veterinární inspektoři na tři hlavní oblasti. Za prvé kontrolují welfare ryb, zejména zda nedochází k přeplnění kádí, zda je v nich čerstvá protékající voda a ryby tak mají dostatek kyslíku. V souladu s příslušnou legislativou musí probíhat i porážení ryb. Zadruhé je kontrolováno, zda prodej ryb probíhá v odpovídajících hygienických podmínkách. Zatřetí je kontrolováno také to, zda nedochází ke klamání spotřebitelů. Kontrolováni jsou přednostně prodejci, u nichž byly v předchozím roce zjištěny problémy a také noví prodejci.
„Dlouhodobě všem nakupujícím doporučujeme nechat si rybu porazit v místě prodeje. Nejen proto, že poražení provede zkušený personál, ale zejména s ohledem na případný stres či strádání ryb způsobené přesunem a další manipulací, či držením v domácnostech,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Před loňskými Vánocemi zkontrolovali veterinární inspektoři více než 600 prodejců kaprů v ulicích. Nějakou závadu zjistili pouze u 2,45 procenta z nich. Mezi zjištěnými závadami převládaly prohřešky proti hygieně a pochybení administrativního rázu. Pozitivní je, že pouze ve dvou případech bylo zjištěno porušení zásad welfare ryb. Prodejci ryb v ČR před Vánocemi nahlásili bezmála 2 500 prodejních míst.
Zdroj: SVS

















