ČR | Státní veterinární správa vyzývá prodejce vánočních kaprů, aby nejpozději týden před zahájením prodeje nahlásili místa a termíny, kde budou ryby nabízet. Na základě těchto hlášení inspektoři každoročně kontrolují stovky stánků, zatímco veřejnosti slouží zveřejněný seznam prodejních míst jako praktický průvodce při plánování nákupu tradiční štědrovečerní ryby.

Foto: ilustrační – Pixabay

Při kontrolách stánků s kapry cílí veterinární inspektoři na tři hlavní oblasti. Za prvé kontrolují welfare ryb, zejména zda nedochází k přeplnění kádí, zda je v nich čerstvá protékající voda a ryby tak mají dostatek kyslíku. V souladu s příslušnou legislativou musí probíhat i porážení ryb. Zadruhé je kontrolováno, zda prodej ryb probíhá v odpovídajících hygienických podmínkách. Zatřetí je kontrolováno také to, zda nedochází ke klamání spotřebitelů. Kontrolováni jsou přednostně prodejci, u nichž byly v předchozím roce zjištěny problémy a také noví prodejci.

Dlouhodobě všem nakupujícím doporučujeme nechat si rybu porazit v místě prodeje. Nejen proto, že poražení provede zkušený personál, ale zejména s ohledem na případný stres či strádání ryb způsobené přesunem a další manipulací, či držením v domácnostech,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Před loňskými Vánocemi zkontrolovali veterinární inspektoři více než 600 prodejců kaprů v ulicích. Nějakou závadu zjistili pouze u 2,45 procenta z nich. Mezi zjištěnými závadami převládaly prohřešky proti hygieně a pochybení administrativního rázu. Pozitivní je, že pouze ve dvou případech bylo zjištěno porušení zásad welfare ryb. Prodejci ryb v ČR před Vánocemi nahlásili bezmála 2 500 prodejních míst.

Zdroj: SVS